Naslovna

Parlamentarna skupština BiH odobrit će povećanje akcize na gorivo, uključujući autoplin i biogorivo, za 15 feninga po litru Uslov za narednu tranšu

Dodatni prihodi u iznosu od 10 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima „Autoceste“ i „Autoputevi“, a 5 feninga entitetskim preduzećima „Ceste“ i „Putevi“.

Ulaganje u infrastrukturu jedan je od ključnih uslova napretka bh. privrede. Zastarjela infrastruktura usporava protok ljudi i roba ugrožavajući privredu te u sporava ekonomski rast. Nedostatak stranih ulaganja dovodi do smanjenja konkurentnosti i onemogućava rast BDP-a od preko pet posto. Prema Sporazumu za rast i zapošljavanje u BiH, „BiH mora poboljšati usmjeravanje socijalne pomoći kroz niz mjera koje će politiku socijalne zaštite učiniti efektivnom, efikasnijom i pravičnom. Socijalna zaštita treba da radi u korist onih kojima je istinski potrebna ili onima koji je plaćaju, te se mora postaviti na održive finansijske osnove“.

Dodatne informacije

  • Status: Nije implementirano
  • Rok: 30.09.2016.
  • Originalni rok: 30.09.2016.
  • Izvršilac mjere: Vijeće ministara BiHParlamentarna skupština BiH
  • Napredak i komentar: Vijeće ministara BiH 7.7.2016. uputilo Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u BiH u parlementarnu proceduru. Prijedlog nije prihvaćen na 36. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 19.10.2016. po skraćenom postupku. Uprava za indirektno oporezivanje predložila je povećanje akciza na gorivo za 0,15 posto kako bi se prikupila sredstva za ulaganje u cestovna preduzeća. Uprava za indirektno oporezivanje podržala je prijedlog koji je podrazumijevao povećanje akciza i na alkoholna i bezalkoholna pića, ali je Vijeće ministara u parlamentarnu proceduru uputilo prijedlog samo za povećanje akciza na goriva. Opozicione stranke, i dio poslanika iz pozicije, podržalo je negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma. Obaveza BiH je usvajanje akciza i na goriva i na alkoholna i bezalkoholna pića, te stoga sve trebaju biti usvojene ili kroz jedinstvenu ili kroz posebne izmjene trenutnog zakona.
  • Željeni efekat: Mobilizirana sredstva za investicije u ključnu infrastrukturu