Naslovna

Ustanoviti treba li FBiH uspostaviti specijalizirane privredne sudove

Provesti studiju izvodivosti uz pomoć Svjetske banke do kraja septembra  2016. godine u pogleda toga da li FBiH treba uspostaviti specijalizovane privredne sudove.

Specijalizovani sudovi podrazumijevaju sudove nadležne za otvaranje stečaja i likvidiranje preduzeća. Trenutno su za to u FBiH nadležni općinski sudovi. U RS-u, ove procese vode posebni specijalizovani sudovi. S obzirom na to da su općinski sudovi nadležni za krivična djela i tužbe građana, privredni i upravni sporovi u FBiH mogu trajati od jedne do pet godina. Potrebni su brzi i efikasni specijalizovani sudovi u kojima će raditi dobro obučeni kadrovi, što je također bitan segment. Naime, RS još uvijek nije proveo mjeru obuke sudija za rad u specijalizovanim privrednim sudovima, pa se trajanje sporova, i pored osnivanja ovih sudova, nije smanjilo. Stoga je, osim samog osnivanja specijalizovanih privrednih sudova, neophodno provesti i obuku sudija.  

Dodatne informacije

  • Status: Implementirano
  • Rok: 30.09.2016.
  • Originalni rok: 30.09.2016.
  • Izvršilac mjere: Vlada FBiH
  • Napredak i komentar: Predsjednik Vrhovnog suda FBiH Milorad Novković primio je 14. marta 2016. predstavnike Svjetske banke predvođene Georgiom Harley, stručnjakom za reformu pravosuđa iz Washingtona, te eksperte za reformu pravosuđa i javni sektor, Marinu Matić i Srđana Svirčeva. Sastanku su ispred Vrhovnog suda FBiH prisustvovali sudija Zdravka Grebo - Jevtić, predsjednica Građanskog odjeljenja suda, sudija Zdenko Eterović, predsjednik Upravnog odjeljenja i sudija Malik Hadžiomeragić, predsjednik Krivičnog odjeljenja suda. Povod posjete je provedba studije izvodljivosti osnivanja specijaliziranih privrednih sudova, te uspostavljanje saradnje sa interesnim grupama u sektoru pravde radi procjene potrebe za osnivanjem ove vrste sudova u Federaciji BiH. (izvor: Pravosudje.ba). Studija je, međutim, izvršena tek u novembru 2017. godine, što znači da je rok probijen više od godinu dana. Studija izvodljivosti koju je izradila Svjetska banka ukazala je na to da bi osnivanje specijeliziranih privrednih sudova bilo preskupo i u konačnici neizvodivo, već da se treba raditi na jačanju privednih odjeljenja u već postojećim sudovima. Ovo je scenarij koji je prihvatila i Vlada. Naime, formiranje privrednih sudova u 10 kantona i jednog drugostepenog koštala Federaciju 11 miliona maraka u prvoj godini, a onda svake naredne dodatnih 10 miliona. Jedina izvodiva i isplativa opcija je jačanje već postojećih privrednih odjeljenja u općinskim sudovima. Ministar pravde FBiH Mato Jozić izjavio je za RTV FBiH kako su, na onovu analize Svjetske banke, odlučili ići na jačanje privrednih odjeljenja, posebno u onim sudovima s velikim brojem predmeta ove vrste.
  • Željeni efekat: Ustanovljeno treba li FBiH uspostaviti privredne sudove - jačanje sudskog sistema.